Det skal ikke være vanskelig, begynn i det små

Det skal ikke være vanskelig, begynn i det små

Hvordan integrere samisk innhold i trosopplæringen?

Det bor samiske barn i hele landet, og de har alle rett på samisk trosopplæring. «Hjelp», tenker du. «Hjelp skal du få» sier Samisk kirkeråd.

Litt hjelp trengte gjengen som var samlet også, for den samiske uttalen blant deltakerne på seminaret var så som så. Men med en tålmodig lærer og ivrige seminardeltakere ble det en bratt læringskurve, og neimen klarte vi ikke å synge et par salmer på samisk etterhvert.

Så fikk vi høre historien om Maria, mor til Jesus, som trengte hjelp over elven. Og hvordan dyrene hun ba om hjelp ble formet av svarene de gav, og derfor er som de er i dag. Historiefortelling er en viktig del av samisk tradisjon, og Bibelen er utgangspunkt for flere av fortellingene.

Seminarholder Johan Máhtte Skum, som til daglig er rådgiver for Samisk kirkeråd og kirkemusiker, ga også tips til hvor en finner ressurser for å integrere samisk i trosopplæringen:

Visste du for eksempel at:

  • Noen av sangene i salmeboken er oversatt til samisk? Du kan høre de på NRK nett-tv i programmet «Salmeboka minutt for minutt»
  • På kirken.no/samisk finner du uttaleregler for nordsamisk?
  • Ressurser som 4-årsboka, Barnas sangbok, Gynge lite grann (CD), Arvegull, Bibelboka mi og Vår kirkebok finnes på samisk? Se flere produkter på iko.no

Johan Máhtte Skum var tydelig på at inkludering av det samiske i trosopplæringen ikke trenger å gjøres så vanskelig. Det trenger ikke være så mye – begynn heller i det små. Kanskje kan menigheten synge Kyrie på samisk noen ganger?

Eller kanskje kan barnekoret lære seg en sang på samisk? Barn lærer fort, og synes ofte det er gøy å lære seg sanger på andre språk.

Hopp i det, lær etter hvert som du prøver.