Hvordan er din drømmestab?

Hvordan er din drømmestab?

Kirkerådets direktør har sett hvordan en stab kan fungere. Gode eksempler som hun gjerne deler fra for å inspirere.

Tekst: Annbjørg Dalland Foto: Øyvind Ganesh Eknes/Ganeshfoto

I forkant av årets Trosopplæringskonferanse ble deltakerne oppfordret til å sende inn bilder av sin stab, for å vise et variert bilde av hvem som jobber rundt om i Den norske kirke og i kirkelige organisasjoner med trosopplæring for barn og unge.

Kirkerådets nye direktør, Ingrid Vad Nilsen ble på scenen utfordret på å si noen ord om sin drømmestab.

– Dere så et bilde av dem der bak, begynte hun.

For sammen med staben på Kirkerådet hadde også hun lagt ut et bilde og merket det med #minstab i forkant av konferansen.

– Men skal jeg tenke tilbake på menighetsstaber, så er det i Kongsvinger jeg jobbet sist, forteller hun.

Hun har tidligere jobbet som prost i Kongsvinger, og husker tilbake på en god tid.

– Hvis dette er det 18. året vi arrangerer Trosopplæringskonferansen, så er det vel omtrent 18 år siden vi i Kongsvinger var en av menighetene som fikk av de første midlene som ble utdelt til trosopplæring. Forsøksmidlene som skulle gå til arbeid for barn mellom null og seks år. En av de tingene vi gjorde var at vi inviterte til dåpsfest to ganger i året for alle de som var døpt det siste halvåret. Og da skulle det ikke stå på serveringen, men vi hadde dekt på med hvite duker, blomster og lys – med god mat og menyer til både babyer og foreldre. Da deltok vi alle sammen – både prost, prest, kateket, diakoner og kontormedarbeidere. Alle var med og bidro, og ingen dro hjem før alt var ferdig ryddet. Det var drømmestaben det!

Kirkerådet på en dag som dette

Hvordan tenker du at Kirkerådet kan bidra til at staber rundt om i Norge kan se litt sånn ut?

– Kirkerådet skal først og fremst bidra til at det kommer penger til trosopplæringen. Det er ikke uvesentlig. Og så skal vi bidra til at det er et godt system og regelverk rundt ting, slik at det fungerer best mulig, svarer direktøren.

I tillegg legger hun vekt på det store eierskapet Kirkerådet kjenner på til landets trosopplæring. Der sitter de som har vært med på utviklingen de siste 18 årene.

– De gleder seg veldig mye til denne dagen her hele året. For da ser du hvor stort og vakkert trosopplæringsarbeidet har blitt. Men de er også motiverte til å jobbe med å utvikle dette videre og drive det framover.

På bildet: Kirkerådets direktør Ingrid Vad Nilsen sammen med ene programlederen på Trosopplæringskonferansen, Henrik Guii-Larsen. 

Sammen om oppgavene i staben

På spørsmålet om det var et kall eller en begeistring som fikk Vad Nilsen til å jobbe i kirken, svarer hun litt begge deler.

– Da jeg som ung skulle ta valget om hva jeg ønsket å jobbe med, så var det at jeg ønsket å jobbe i og for kirken. Det var det som betydde mest i livet mitt, og jeg ønsket å bidra til at andre også skulle få ta del i det, sier hun.

Dette ønske har vært en drivkraft for henne hele tiden.

I jobben hennes nå som direktør i Kirkerådet møter hun mange ulike staber.

– Jeg må si at jeg noen ganger møter staber som jeg blir litt skremt av. Det kan være staber som kun sier «sånn har vi bestemt at det skal gjøres, vi har laget en plan, og sånn må det være. Ikke kom her med andre ideer». Da er det ikke lett å føle seg velkommen. Men så møter du også kloke og forstandige staber, som sier «ja, her er vi. Dette gjør vi sammen for å nå et felles mål, og nå står vi sammen og støtter hverandre». Det gjelder å dele på oppgaver, sier direktøren.

Les også om seminaret hvor MF-forskerne Tron Fagermoen, Astrid Sandsmark og Morten Holmqvist delte forskningsresultater fra deres forskning om stabssamarbeid i trosopplæringen. Les saken her!