Skaper ”Jordens vev”

Skaper ”Jordens vev”

Deltagerne på årets trosopplæringskonferanse inviteres til å skape et stort kunstverk.

På gulvet i Skøyen kirke ligger en haug med grønne tøystykker spredt utover. Billedkunstner Grete Refsum er i ferd med å forklare barnegruppa ”Skaperne” at de er utvalgt til en viktig oppgave. De skal lage starten på et kunstverk som deltagerne på trosopplæringskonferansen i oktober skal fortsette på.

Jorden vokser
- Her har jeg laget et ”sort hull” som jorden skal vokse ut av. Jeg har tenkt at vi skal lage en slags kjegle som skal vokse og bli ganske stor. Det vi lager i dag skal munne ut i utsmykningen ”Jordens vev” som skal være en del av gudstjenesten på trsoppolæringskonferansen, forklarer Refsum.
Hun kaller prosjektet et ”relasjonelt kunstverk som skapes i fellesskap”. Utsmykningen vokser seg stadig større ved at ”medskaperne” er med å knytte på nye tøybiter.
- Hvordan skal det se ut til slutt? spør et av barna.
- Dette er virkelig et eksperiment. Jeg vet heller ikke hvordan man lager jordens vev. Dere skal få være med å fylle ut og flette videre på jorden. Hvor stort det blir kommer an på de som kommer på trosopplæringskonferansen, forklarer Refsum.

Stort verk
Det er ikke første gang Grete Refsum lager kirkekunst. Hun jobber halv stilling som FoU-rågiver på Kunsthøgskolen i Oslo og resten av tiden som bildekunstner med spesialisering på kirkelig kunst.
– Jeg liker veldig godt å jobbe med et konkret bestillingsverk i kirkerommet, så dette passer meg bra, sier Refsum. 
Det endelige kunstverket skal være en del av avslutningsgudstjenesten på trosopplæringskonferansen.

Jordens vev
– Gudstjenesten skal foregå i den svære messehallen, et betonglokale på 1000 kvadratmeter. Jeg var og så på den og tenkte: Kan man lage noe her? Vi besluttet at det var fint å lage noe som alle deltagerne kunne bidra til.
Temaet på årets trosopplæringskonferanse er ”Bibelen”, og Grete ser klare paralleller til jordens vev. 
– Jeg er opptatt av Bibelen som overlevering. Historiene følger menneskene først muntlig, så skriftlig. Den springer ut av noe urgammelt, starten på Bibelen kommer langt nedenfra eller bortenfor i tid. Det er som Bibelen gror frem av et ”antropomorft jordsmonn”.

Billedkunstner Grete Refsum synes det er spennende å tenke på at Bibelen springer ut av et jordsmonn eller en urhistorie som vi ikke kjenner.
- Jeg prøver å koble denne forhistorien til ”Jordens vev”, et verk som har i seg assosiasjoner til jordens opprinnelse i et Big Bang, avslutter Refsum.